مصرف شیر و لبنیات؛ اقدامی ضروری برای جلوگیری از کوتاهی قد

درکشور ما سرانه مصرف شیر طی سال‌های گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است و همین امر می‌تواند زمینه ساز شیوع بیماری‌هایی چون پوکی استخوان و حتی  شکستگی‌های متعدد استخوانی شود. همچنین کاهش مصرف شیر در جامعه می‌تواند منجر به کوتاهی قد نسل آینده شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و به نقل از معاونت بهداشت، شیر و لبنیات یکی از گروه‌های مهم در هرم غذایی است که همه افراد در گروه‌های سنی مختلف باید روزانه حداقل دو واحد مصرف کنند. نوجوانان در سنین بلوغ و مادران باردار و شیرده باید روزانه حداقل سه واحد شیر یا جایگزین‌های آن مصرف کنند.
تحقیقات مختلفی از تاثیر مثبت مصرف محصولات لبنی در پیشگیری از سرطان کولورکتال  و تخمدان، تنظیم فشار خون و انقباض عضلانی گزارش شده است.
کلسیم موجود در شیر به راحتی جذب می‌شود، بنابراین شیر و فرآورده‌های لبنی نقش اساسی در رشد و استحکام استخوان‌ها بویژه در دوران کودکی و نوجوانی دارد. مصرف کافی شیر و لبنیات (۳-۲ واحد ) روزانه برای حفظ و ارتقاء سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از بروز پوکی استخوان در بزرگسالان ضروری است.
یک واحد از گروه  شیر و لبنیات برابر است با؛ یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از۱,۵درصد)، یا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر معمولی معادل دو قوطی کبریت، یا یک چهارم لیوان کشک، یا 2 لیاون دوغ کم نمک
سایر فرآورده‌های لبنی مثل سرشیر ، خامه و کره که حاوی چربی هستند از نظر تغذیه‌ای در گروه شیر و لبنیات قرار نمی‌گیرند و توصیه می‌شود کمتر مصرف شود. اگر در طول روز یک لیوان شیر، یک لیوان ماست و دو قوطي كبريت پنیر مصرف شود در واقع سه واحد از گروه شیر و لبنیات خورده شده است و يا اگر دو لیوان ماست و دوقوطی کبریت پنير در طول روز مصرف شود، در این صورت سه واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف شده است .
لبنیات  جزو غذاهای سالم و غنی از مواد مغذی محسوب می‌شود زیرا منابع خوبی از کلسیم، پروتئین و سایر مواد مغذی ضروری مانند  فسفرو ویتامین A، B۱۲ و B۲ است.